TÜRK CEZA ADALET SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
Adalet Bakan Yardımcısı Sn. Yakup Moğul Başkanlığındaki heyet 16-20 Mayıs 2022 tarihlerinde Fransa'ya çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir.

   16-20 Mayıs 2022 tarihleri arasında, Adalet Bakan Yardımcısı Sn. Yakup Moğul Başkanlığında; Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı temsilcileri ile hâkimler ve savcılardan oluşan 17 kişilik bir heyet Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesi için Yargı Mensuplarının Kapasitesinin Artırılması Projesi kapsamında Fransa’da siber suçlar ile mücadele üzerine hazırlanmış bir çalışma ziyareti programına katılım sağlamıştır.

    Çalışma ziyareti programı Paris’te başlamış, Türk Heyet hem adli kurum hem de kolluk kuvvetleri üzere Paris İlk Derece Mahkemesi Siber Suçlar Departmanı (J3), Siber Alem Jandarma Komutanlığı (COMCYBERGEND), Fransa Polisi Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Bağlantılı Suçlarla Mücadele Merkez Ofisi ve Fransa Adalet Bakanlığı Ceza İşleri ve Aflar Genel Müdürlüğü gibi Fransız kuruluşlara ziyarette bulunmuştur.

    Türk hâkimler ve savcılar, hem Fransa'nın hem de Türkiye'nin siber suçlarla mücadelede karşılaştığı zorluklar, bu alandaki iyi uygulamalar ve koordinasyon hakkında meslektaşlarıyla fikir alışverişi yapma fırsatı bulmuştur. Konunun ulusal yargı yetkisinin ötesinde olması nedeniyle hem ulusal hem de uluslararası iş birliğinin siber güvenlik için son derece önemli olduğu kabul edilmiştir.

    Program, heyetin Avrupa Konseyini ziyaret ettiği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Mahkeme) temsilcileriyle özgürlük ve güvenlik hakkı ve adil yargılanma konularında fikir alışverişinde bulunduğu Strazburg'da devam etmiştir. Katılımcılar aynı zamanda Venedik Komisyonu'nun çalışmaları, Adaletin Etkinliği Komisyonu, siber suçlarla mücadele çalışmaları ve Budapeşte Sözleşmesi’nin siber suçlara etkisi ve son olarak Mahkeme kararlarının infaz süreci ile ilgili daha fazla bilgi edinme fırsatı bulmuştur.